AI-værktøjer kan tilbyde inspiration, overblik og nye perspektiver i litteratursøgning og dataanalyse. De kan hjælpe med at skabe sammenhænge og sammenfatte viden, men bør aldrig stå alene.
Manglende transparens
Manglende transparens i mange AI-værktøjer gør det umuligt at forstå eller genskabe outputtet. Det understreger vigtigheden af at bruge AI som et supplement.
Da AI-teknologi udvikler sig hurtigt, anbefales det at holde sig opdateret, og VIA Bibliotek kan tilbyde rådgivning om valg af værktøjer.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg anvender et AI-værktøj?
-
Hvilke datagrundlag bygger AI-værktøjer på?
AI-værktøjer til forskning mangler ofte transparens i deres datagrundlag, hvilket gør det svært at se, hvilke data de bygger på og hvordan outputtet er genereret. Traditionelt er datagrundlaget afgørende for troværdigheden i litteratursøgning, da det skal kunne dokumenteres og genskabes – noget, der ikke er muligt på samme måde med AI-værktøjer.
-
Hvilke dele af forskningsprocessen kan understøttes af AI?
Der udvikles mange AI-værktøjer til litteratursøgning, som kan hjælpe på forskellige måder. De kan kortlægge citationsnetværk, søge litteratur ud fra engelsksprogede spørgsmål i naturligt sprog, og assistere med søgeord, opsummeringer og tekstanalyser.
For hjælp til at vælge det rette værktøj, kontakt VIA Bibliotek.
-
Tydelig problemstilling: Hvad ønsker jeg hjælp til?
Når du bruger AI-værktøjer, er det vigtigt at være så konkret som muligt i din prompt. Jo tydeligere du er omkring din kontekst og dine forventninger til form og indhold, desto bedre bliver resultatet.
Ved at præcisere dit behov kan du også lettere vælge det rette værktøj.
-
Hallucination - i hvilket omfang?
AI-værktøjer som ChatGPT og Copilot kan give fejlbehæftede eller misvisende svar, selv når de virker overbevisende. Som faglig ekspert bør du altid eftertjekke AI's output.
Selvom det kræver validering, kan AI stadig være en værdifuld støtte i forskningsprocessen, ved at give inspiration og nye perspektiver.
-
Hvad koster det?
Mange AI-værktøjer er gratis i starten, men kræver betaling for avancerede funktioner. Typisk får du adgang til grundlæggende funktioner uden betaling, men for mere avanceret brug skal du købe et abonnement.
De fleste værktøjer kræver dog, at du opretter en brugerprofil – også for de gratis funktioner.
Er mine data sikrede?
Det generelle svar er nej. Alle studerende og ansatte i VIA har adgang til den gratis udgave af copilot igennem vores A5 licenser, hvilket bl.a. rummer nogle datasikkerhedsmæssige fordele sammenlignet med fx ChatGPT. Dine data vil derfor beskyttet af Microsofts Commercial Data Protection, når du er logget ind i Copilot.
Bruger du andre AI-værktøjer, skal du være opmærksom på, at dine data kan blive udnyttet. Ved at oprette en brugerprofil kan dine personlige oplysninger, brugeradfærd og input bruges til at forbedre værktøjets algoritmer, markedsføring eller andre formål.