Hvad må jeg dele på akademiske sociale medier?
Mendeley, ResearchGate og Academia.edu er eksempler på akademiske sociale medier – også kaldet academic social networking sites (ASNS) eller scholarly collaboration networks (SCNs).
Akademiske sociale medier er populære fordi de understøtter og styrker den videnskabelige kommunikation, og giver mulighed for netværk og samarbejde mellem forskerkolleger.
Udfordringerne ved de akademiske sociale medier er, at de:
- er kommercielle platforme
- er forskellige i forhold til muligheder for privat- og offentlig deling
- ofte opfordrer forfattere til at dele artikler
- ingen gatekeeper funktion har, der sikrer lovlig deling
Platformene fungerer for nogle forskere som arkiverings- og delingsarkiv og kommer tæt på at repræsentere en slags pirattjeneste (Black Open Access). Det er en krænkelse af ophavsretten.
På den baggrund har flere forlag øget deres fokus på rettigheder og er gået sammen om delingsprincipper STM sharing principles (howcanishareit.com). Populære platforme som ResearchGate og Academica.edu, der er kommercielle platforme, har endnu ikke tilsluttet sig principperne. Mendeley, der er ejet af Elsevier har tilsluttet sig STM.
Ansvarlig deling
Forlag som Elsevier, Emerald, Wiley, Taylor & Francis og Springer tillader ikke at man uploader accepterede manuskripter til kommercielle platforme som ResearchGate og Academia.edu. Hos en del forlag skal accepterede manuskripter have påført cc-licensen CC-BY-NC. NC står for non-commercial. Tolkningen om, hvorvidt man må dele artikler med NC-licens på sociale medier er forskellige. Nogle mener artikler med NC-licens ikke bør deles på kommercielle platforme som Academia.edu og ResearchGate andre at det er platformenes ansvar ikke at udnytte materialet kommercielt. Anbefalingen er at undgå at dele artikler med NC-licens på sociale medier.
En del forlag vil opfatte en blog som kommerciel delingsplatform.
UC Viden er det forlagene kalder et ’institutional repository.’ Da UC Viden er non-kommercielt er det tilladt at dele accepterede manuskripter. Ligeledes vil det hos nogle forlag være tilladt at dele accepterede manuskripter på personlige hjemmesider, der er non-kommercielle.
Tjek dine rettigheder
Uklarhed om reglerne og de mange forskellige delingsplatforme gør det komplekst at navigere i, hvad man må.
Der er flere steder du kan tjekke, hvad du må dele på akademiske sociale medier og samtidig overholde ophavsretten.
- How can I share it? Indeholder links til de overordnede delingsprincipper hos en række internationale forlag
- Sherpa romeo Er en database om ophavsretslige regler og open access potentiale for tidsskrifter med angivelse af hvad man må dele i forhold til de forskellige versioner af artiklen.
- Creative Commons Her kan du se en oversigt over, hvad man må med de forskellige CC-licenser
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Birgit Truelsen Larsen på bitl@via.dk