Her kan du blive klogere på ophavsret og hvad det betyder for dig, i forbindelse med dit studie eller dit arbejde på VIA University College.

FAQ om ophavsret

Her kan du finde svar på de spørgsmål, der kan opstå omkring ophavsret i forbindelse med dit studie eller dit arbejde på VIA University College. FAQ’en bliver løbende opdateret.

  • Kopiering og Scanning

    Hvor mange sider må jeg scanne?

    Hvis du scanner pensum og supplerende litteratur, altså litteratur din uddannelse opgiver på pensumlister, læselister eller i studieplaner i forbindelse med dit studie, må du scanne 20 % af et værk, dog maksimalt 30 sider af værket.

    Der er ingen begrænsninger på, hvor meget du må scanne til personlige formål, det kan være tekster du skal bruge til opgave- eller projektskrivning.

    Må jeg scanne 20% max 30 sider fra 1. udgaven af en bog, og derefter scanne 20% max 30 sider fra 2. udgaven?

    Nej, det må du ikke. Selvom bogen får en ny udgave tæller det stadig som den samme bog, og man må kun scanne 20% max 30 sider fra den.

    Jeg skal undervise udenlandske studerende og anvende engelsk og amerikansk litteratur.  Men i de bøger, som jeg har haft fat i ser det ud til, at man ikke må kopiere fra. Jeg vil derfor spørge, om Copydans aftale med 30 sider pr. bog også gælder her?

    Ja, vores aftale med Copydan gælder også udenlandske bøger. Så du må gerne kopiere eller scanne 20% max 30 sider fra udenlandske bøger ligesom man må med de danske.

    Gælder der andre regler hvis jeg tager billeder af siderne med min mobiltelefon end hvis jeg scanner dem?

    Nej, der gælder samme begrænsningsregler uanset mediet du kopierer eller scanner med. Altså, 20%, max 30 sider af et materiale pr. Studerende pr. Halve år, og at det kopierede, ikke må deles med andre. 

    Må jeg kopiere fra bøger når der står: “Kopiering af denne bog eller dele deraf er kun tilladt i overensstemmelse med overenskomst mellem Undervisningsministeriet og CopyDan. Enhver anden form for kopiering er uden forlagets skriftlige samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om Ophavsret”?

    Ja, det må du gerne, fordi VIA har indgået en aftale med Copydan Tekst & Node. Men du skal holde dig inden for de begrænsningsregler, der er i aftalen. Det betyder at du må kopiere eller scanne 20% af bogen, men max 30 sider. Teksten er kun henvendt til private personer og til de institutioner, som ikke har en aftale med Copydan. 

    Er der forskellige regler for hvordan jeg kan kopiere litteratur, afhængigt af om jeg scanner det digitalt eller fotokopierer det (på papir)?

    Ja, reglerne varierer afhængigt af hvordan du kopierer litteraturen:

    Scanning af pensum og supplerende litteratur

    Pensum og supplerende litteratur er litteratur din uddannelse opgiver på pensumlister, læselister eller i studieplaner i forbindelse med dit studie. Du må scanne 20 % af et værk, dog maksimalt 30 sider af værket. Du må gerne sende den digitale kopi til din egen mailadresse. Men du må ikke videresende eller dele den digitale kopi med nogen uden for din husstand.

    Scanning til personlige formål, fx personlige interesser

    Der er ingen begrænsninger på, hvor meget du må scanne. Du må sende den digitale kopi til din egen mailadresse. Men du må ikke videresende eller dele den digitale kopi med nogen uden for din husstand.

    Fotokopiering

    Du må fotokopiere fra trykte værker til privat brug og til både dig selv og din læsemakker. Der er ingen begrænsninger på, hvor meget du må fotokopiere. Men det er ikke tilladt, at du kopierer til flere.

  • Billeder

    Hvordan henviser man til billeder i en powerpoint?

    Når du anvender billeder, der er beskyttet med ophavsret i dine powerpoint får du brug for at lave en kildehenvisning til billedet, så man kan se, hvor du har billedet fra. 

    Denne guide viser dig, hvordan du laver henvisninger til billeder: 

    1. Powerpoint er ikke som Word bygget til at arbejde med referencer. En reference til billedet kræver at du indsætter en tekstboks under billedet. 

    2. Indsæt din citation i tekstboksen 

    3. ‘Grupper’ billede og tekstboks, så billeder og tekstboks altid følges ad. 

    Screenshot fra powerpoint vedrørende gruppering

    Basisinformation for billeder med forfatter og årstal: 

    Forfatter. (år). Titel på billedet [format]. webside. URL

    Basisinformation for billeder uden forfatter, titel eller årstal: 

    [Emne og type værk]. (u.å.). URL

     

    Må jeg bruge billeder fra Pixabay i min opgave?

    Ja det må du. Pixabay er en sammenslutning af kreative personer, der frit deler billeder og videoer. Selvom billederne som udgangspunkt gerne må deles, kan der være begrænsninger på hvordan man må dele, ligesom du skal sikre at billedet er delt lovligt. Adgang til Pixabay og andre billedsider kan du finde her. Hos de enkelte billedsider kan ligeledes tjekke hvordan du må bruge deres billeder.

  • Deling

    Må jeg gemme mine scannede filer eller en downloadet artikel på mit eget drev på Dropbox, OneDrive, Google drev, el. lign.?

    Ja, det må du gerne. Men filerne må kun kunne tilgås af dig.

    Hvordan deler jeg en avisartikel, når jeg ikke må scanne eller videresende den på e-mail?

    Du kan finde danske avisartikler gennem Infomedia. Den nemmeste måde at dele avisartiklen er ved at dele en korrekt reference til artiklen, så modtageren selv kan søge den frem i Infomedia, som alle i VIA har adgang til. 

    Vær opmærksom på at Infomedia som standard kun søger i de sidste 30 dage – så du kan med fordel ændre dette til en længere periode inden du søger referencen til artiklen frem.


    Jeg skal dele en avisartikel jeg har fundet på Infomedia. Må jeg downloade og sende den som pdf?

    Ja, det må du gerne. Med aftalen må du:

    Scanne en avisartikel og dele den digitalt på itslearning.
    Downloade en artikel fra en netavis og dele den digitalt på itslearning.
    Copy-paste indhold fra en artikel til at bruge i en præsentation m.m.

    Må jeg dele et link til et speciale der, fx er lagt frit ud på sundhedsplejersken.nu?

    Ja, det må du gerne. Du kan fx linke til siden hvor specialet kan downloades.

     

    Må jeg kopiere indhold fra en Nota-bog og dele på Itslearning?

    Nota er en service for mennesker med læsehandicap. Nota giver adgang til tusindvis af bogtitler. Bøgerne hos Nota bliver bearbejdet så de er tilgængelige for Nota-brugere i forhold til det læseassisterende udstyr.

    Derfor er en bog fra Nota ikke identisk med den printede udgave af samme titel. Du skal anvende forlagets udgivne udgave (print eller e-bog) og ikke den, der er blevet bearbejdet gennem Nota, når du indscanner materiale til deling i Itslearning. 

    Du skal være personligt medlem af Nota for at få adgang til deres bearbejdede bøger, og derfor må du ikke dele kopier af deres materialer med andre, der ikke er medlemmer.

  • Film, TV & musik

    Må jeg afspille en spillefilm i undervisningen?

    I VIA har vi ikke tilladelse til at afspille spillefilm. Men du kan se og afspille dokumentarfilm og TV-udsendelser igennem tjenesten CFU.

    Er det tilladt at afspille en video fra YouTube i undervisningen?

    I VIA har vi en AVU aftale. Aftalen dækker anvendelse af audiovisuelt materiale fra internettet. Dog skal man være opmærksom på om materialet er gjort tilgængeligt af den, der har ophavet til materialet. En del materiale på YouTube – er gjort ulovligt tilgængeligt uden rettighedshavers tilladelse, og det må man ikke bruge. På vores sider om Film & TV kan du læse mere om aftalen. På siden er der link til aftalen. Tjek punkt 2.1. og 3.7.

  • Inddragelse og brug af andres tekster

    Må jeg inddrage en artikel fra et tidsskrift i min opgave når "Alle rettigheder forbeholdes. Gengivelse af dette tidsskrift er ikke tilladt uden forlagets samtykke" er tilføjet teksten? 

    Ja, du må gerne bruge andres tekster i dine egne opgaver, du skal blot huske at henvise og referere til dem, så du ikke plagiere. 


    Hvis jeg har brug for at søge om tilladelse til brug af andres materiale, skal jeg så søge samtykke hos både forfatter og forlag?

    Ved offentliggørelse af et værk vil en forfatter helt eller delvist overdrage rettighederne til et forlag, så forlaget kan udgive værket til offentligheden mod betaling til forfatteren. Derfor er du også nødt til at tage kontakt til forlaget, da de også har ophavsretten til værket.

  • Optagelse af undervisning

    Er der forskel på reglerne i forhold til optagelse af undervisning hvis det er studerende eller det er undervisere, der optager undervisningen? 

    Ja. Som studerende skal du indhente samtykke fra din underviser og dine medstuderende, og du har ansvaret for at optagelsen eller delingen af optagelsen sker i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne.

    Som underviser skal der ikke indhentes samtykke ved optagelse af undervisningen, men undervisningen må kun gøres tilgængelig på lukkede rum, hvortil alene holdet har adgang. Underviseren skal også informere om at undervisningen bliver optaget og hvor den bliver delt. Herved kan de studerende træffe egne forholdsregler i forhold til, hvordan de ønsker at optræde i undervisningen. Det skal være muligt for de studerende at overvære undervisningen, enten live eller den uploadede version, uden at de bliver optaget.


    Er der forskel på reglerne i forhold til optagelse af undervisning om der kun er lyd eller både lyd & billede på optagelsen?  

    Nej, men det anbefales, at der kun uploades klip med underviseren selv eller underviserens slides. I det omfang det er muligt, skal de studerende (web-cam/fotos, lyd eller chat) ikke fremgå. Du kan læse mere om hvad du skal være opmærksom på som ansat eller studerende.

Team Ophavsret arbejder med at gøre det nemmere at forstå og håndtere reglerne om ophavsret.

Teamet består af medarbejdere fra VIA Bibliotek fordelt på forskellige adresser i hele VIA og har en mailboks, hvor du kan stille spørgsmål til ophavsret.

Du kan skrive til: bib.teamophavsret@via.dk