Struktureret litteratursøgning omfatter formulering af fokuseret undersøgelsesspørgsmål, valg af relevante databaser, valg af relevante søgeord, søgning samt evaluering af søgningens udbytte.
Litteratursøgning
-
Avanceret litteratursøgning
Onlinekursus i systematisk litteratursøgning udarbejdet af VIA Bibliotek. Kurset guider dig gennem de fem trin i den systematiske søgemetode.
-
Databaser
-
Systematisk søgning SUND
Bibliotekets guide til systematisk litteratursøgning. Guiden er udarbejdet til 'Fagguide Sygepleje'.
Identifikation af søgetermer/begreber
-
Carrot2
Carrot2 er et brugervenligt redskab/text mining tool i den eksplorative fase til identifikation af termer/begreber. Resultaterne organiseres automatisk i samlinger/clusters.
-
Voyant
Voyant er et simpelt tekstanalyse program, som kan fortælle om mønstre på tværs af tekster. Der kan laves ordtælling (Wordcount) til f.eks. begrebsidentifikation. Voyant kan tillige bruges til identifikation af synonymer og give et generelt overblik.
-
MeSH on Demand
MeSH on Demand identificerer Medical Subject Headings (PubMed/Medline) på baggrund af en indsat tekst samt henviser til tekster der ligner den du har indsat.
-
PubReMiner
PubReMiner kan, med udgangspunkt i søgeord, give en liste over centrale tidsskrifter, forfattere, fritekst ord samt MeSH termer som knytter sig til emnet.
-
Dokumentation af søgning
-
PRESS guidelines
PRESS guidelines er et instrument til validering af søgestrategier: Peer Review of Electronic Search Strategies (PRESS). Tjekliste til vurdering af søgestrategi findes side 39-40.
-
Prisma
Prisma er et værktøj i form af tjekliste på 27 punkter som minimumskrav til afrapportering af et systematisk review eller metaanalyse incl. flowdiagram til angivelse af antal screenede artikler/referencer fra de søgte databaser. I flowchartet anføres til slut i processen antal inkluderede referencer/studier.
-
Simpel skabelon fra VIA Bibliotek
VIA Bibliotek har lavet en simpel skabelon, du kan bruge til at planlægge, fastholde og dokumentere din litteratursøgning.
Se også eksempel på udfyldte skabeloner fra SUND (pdf) , PÆD (pdf) og Tekniske fag (pdf).
De udfyldte skabeloner gælder ikke nødvendigvis alle fagområder, ligesom der kan gælde forskellige krav.